Bosanski Brod
06 09 2010 15:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Tim lista Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 7
  Štampaj  
Autor Tema: Zašto?  (Pročitano 8719 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sikedestroya
Global Moderator
Gonič Bajtova
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

kad bi bio ranit krvi bi ti dala

Pogledaj profil WWW
« poslato: 31 07 2007 11:13 »

evo da i ja nešto napišem... primjećujem da ima komentara da sam neaktivan...

zašto ljudi koji žive u brodu vole brod?

jer, ima i takvih....

možemo poći od bilo koje pretpostavke: da ljudi čine grad, da je to nekakav prostor  u kojem smo, sklapali prijateljstva, učili pljuvati, pjevati, piti, drogirati se, pa, učili i neke normalne i pozitivne stvari ( kojih ne mogu da se sjetim ), ali kako voljeti brod? da se razumijemo, nemam ništa protiv, znam mnogo ljudi, koje ja volim, a koji vole brod, i ne zamjerim im... da i ja nisam vezan, vjerovatno ne bih ni bio ovdje... samo, nesto tu nedostaje...

P.S. ovdje mislim na ljude koji žive u brodu i vole ga, za ove strendžere me ne čudi...

et, tak... možda je tema glupa, ali .... Huh?
Sačuvana

Unbeliever
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član
Van mreže Van mreže

Čovek modernih shvatanja...

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: 31 07 2007 12:46 »

ja mislim da grad koji se voli nisu ulice i drveće, nego ljudi koji te razumiju i usrećuju.
ako oni odu grad ne valja. ok memories and stuff, ali dokle.
a fakat posla je i da se ljudi mijenjaju i da ti isti ljudi više nisu isti, i ti se mijenjaš želiš s njima dijeliti svoja nova iskustva, ali oni nisu spremni na to, oni su se emancipovali u nekom drugom smijeru. šta ostaje, zajedničke uspomene, uzajamno poštovanje (ukoliko je moguće) i "zdravo za zdravo"
Ne mogu reći da volim Brod. tek nekolicinu ljudi koji tu žive, a interesantno je da uopšte ne mislim na rodbinu dok to govorim, ok i oni mogu proći.
Ovo ostalo je samo prašina i sjene, jer ovaj grad nam nije znao nikada pružiti ništa što nismo sami bili spremni uzeti, ali nam je zato znao uzeti "i šume i hidrocentrale i gladne godine"

Znači ljudi, ne spomenik na trgu, ne frukta i tropik, ne parkovi, ulice i kafane, nasip itd... samo nekoliko ljudi i "par godina za nas"
Sačuvana

Kad se neko nečem dobrom nada
http://www.youtube.com/watch?v=aSH-V8pcOns
Widowmaker
Global Moderator
Dark Lord Forum Mega Car
Van mreže Van mreže

Dissident is here!

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #2 poslato: 31 07 2007 13:08 »

Zasto ljudi vole cigarete? Uvlace dim u sebe, mucnina, gadan zadah, zuti zubi, trosis pare, rak pluca. Al covjek se navikne i nekako mu lijepo mada zna da ga ustvari polako ubija. Tako valjda i Brod.
Sačuvana

...jer svijet je u nama, a ne u kulama...

Sulumits Retsambew
pjesnik
Laprdan
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 31 07 2007 13:24 »

...

well... sikedestroya, draga mi je činjenica, da je naš odnos, nikad bolji, kao u zadnjih godinu dana. Mada se gotovo ne viđamo - i sada u zadnjih 3-4 minute mi opet raste poštovanje prema tebi... jedna od važnioh stvari za razvoj individue jeste odnos sa istomišljenicima...
meni je isto teško skontat, pogotovo za neke mlade ljude, da glorifikuju selo koje ima 5-6 hiljada stanovnika kao da je sve u svemu... valjda su to oni, jadni, koji nisu nikada bili ni bolesni pa nisu imali priliku da odu bar do Doboja i pojedu bar ćevape preko puta bolnice...? zamisli??? koje konformiste one naj-naj... i koje želje i mašta i potrebe - i koja širina za raspeti krila... znam ja njih, jebo ti njih - kako reče prijatelj od Ćope, mada neki kažu Ćopa - ali Vuk u Sudiji kaže da je to bio neki njegov (Ćopin) pajdaš iz rata...

što kažeš Widow, slažem se s tobom, ali ta činjenica samo govori koji smo mi ljudi moroni na 10 potenciju - ili knjiški i ljepše rečeno, u kom smo jebenom neznanju i zbunjoli! da radiš nešto što te raskida i ubija - a svi tripujemo da smo popili svu pamet svijeta...

Bog neka nam je na pomoći!!!!
Sačuvana

...a znao je da ne vrijedi vikati, jer niko od njih njega spasti neće!!!
Hellas
Administrator
Vrlo Neobičan Član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: 31 07 2007 15:01 »

e druze sike ja necu nista profilozofirati jebiga ima ovdje strucnijih od mene ljudi
iskoristicu samo priliku da te pozdravim  Grin

a nama malim ljudim koji nismo otisli izvan nase bare nikad u zivotu,
te glorifikujemo nase malo selo je veoma drago da je barem neko iz naseg sela se izvukao odavde
pa moze da nam kaze sta mi to propustamo  Wink
sto se tice bozje pomoci mene nek ne dira sam sebi cu sudbinu da krojim
ili cu barem misliti da to radim

Sačuvana

Time Tracker
Restaurant Marketing
Used Stationary Bikes
--
Kazem ti: lovi ribu, Ahmete Sabo! - Mesa Selimovic
jovicic
Gost
« Odgovor #5 poslato: 01 08 2007 01:58 »

Problematika rodnog kraja.
Ja već godinama razvijam teoriju o neophodnosti rodnog kraja.
Kad si mlad ne treba ti ništa,ali sa godinama proradi čip u glavi i svi se vraćamo na mjesto početka.
Otud elementarna neslaganja oko toga valja li nam rodni kraj ili ne.
Osnovna hipoteza koju branim:
Svakom treba rodni kraj,kao misana destinacija,kao temelj ličnosti,kao izvor samopouzdanja.
Ima neka nit koja čovjeka, očito veže sa rodnim krajem.
Ne mora to biti rodni grad.Ljudi se i odrode ali i dalje njeguju kult povratka na mjesto početka.

Teorija je poduga.Ali u esenciji.Mi ne možemo birati da li volimo ili ne rodni kraj.
Rat nije pomogao.Još se češće moraš vraćati na nešto za šta si se borio!

Slično je i sa teorijom doma (iliti kuće,prebivališta).Čovjek jednostavno mora imati dom.Odeš milion kilometara u svemir,ili u Šri lanku a čip u glavi miruje jer zna da negdje u daljini imaš dom,kojem ćeš se vratiti.

Brod je sasvim solidan grad za živjeti.A opet zavisi šta očekuješ od života!
Sačuvana
Widowmaker
Global Moderator
Dark Lord Forum Mega Car
Van mreže Van mreže

Dissident is here!

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #6 poslato: 01 08 2007 07:48 »

Jebiga Daba nemoj gledati na Brod samo sa svoje tacke gledista. Ovdje 90 posto ljudi nema nista cemu bi se mogli radovati. Uzmi samo slucaj od dvoje ljudi koji rade u rafineriji i imaju dvoje, troje djece koje treba skolovati, oblaciti, kupiti im barem cokoladu s vremena na vrijeme. Takvih ima mnogo, a nikog u ovom gradu, od ljudi koji bi mogli uraditi nesto za njih, nije briga sto je stanje takvo jer gledaju samo da napune svoje dzepove. Nema grada u okruzenju koji je manje napredovao od Broda od pocetka rata. Jedino mozda ako racunas ove novootvorene trgovacke centre koji su samo popravili imovinsko stanje guzonja na polozajima sto im daje povoda da jos manje rade za dobrobit ovog grada (ako je to uopste i moguce). Ne kazem da drugdje cvjetaju ruze, svuda ima gledanja svoje koristi, ali su ovi nasi brate preterali!
Sačuvana

...jer svijet je u nama, a ne u kulama...

Sulumits Retsambew
Unbeliever
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 01 08 2007 09:09 »

Jebiga Daba nemoj gledati na Brod samo sa svoje tacke gledista. Ovdje 90 posto ljudi nema nista cemu bi se mogli radovati. Uzmi samo slucaj od dvoje ljudi koji rade u rafineriji i imaju dvoje, troje djece koje treba skolovati, oblaciti, kupiti im barem cokoladu s vremena na vrijeme. Takvih ima mnogo, a nikog u ovom gradu, od ljudi koji bi mogli uraditi nesto za njih, nije briga sto je stanje takvo jer gledaju samo da napune svoje dzepove. Nema grada u okruzenju koji je manje napredovao od Broda od pocetka rata. Jedino mozda ako racunas ove novootvorene trgovacke centre koji su samo popravili imovinsko stanje guzonja na polozajima sto im daje povoda da jos manje rade za dobrobit ovog grada (ako je to uopste i moguce). Ne kazem da drugdje cvjetaju ruze, svuda ima gledanja svoje koristi, ali su ovi nasi brate preterali!
slažem se u potpunosti.

ako je grad tamo gdje mi je kuća ili e jebi ga onda. onda ovo nije ništa nego gomila kuća za koje su ljudi vezani. Ko god nije živio u ovom gradu, kad ga vidi prvi put, izgleda mu ko san. Još ako pamti ovaj grad kakav je bio prije rata, a sad je steko neke pare u švedskoj itd., pa dođe ovdje gdje mu je sve jeftinije, pa kad se sjeti da je na onom ćošku prvi put prco, na onom ćošku se prvi put napio...joooooj milineee!

Nije mi jasno o čemu govorimo, o sjećanjima, trenutnom stanju stvari ili potencijalima ovog grada? Sve troje je priča za sebe, dapače, roman u nekoliko tomova.
Meni lično baš i ne cvjetaju ruže. Ali eto, ćutim i trpim. Ako u narednih godinu dana ne nađem neki normalan posao, laku noć svirači...trst via skopje...
Nemoj samo da mi neko pametuje kako treba ostati ovdje i čekati bolja vremena. Znam krajeve svih tih rečenica, slušam ih godinama.

Btw, onaj kome je dobro ovdje, nek mu bude, meni nije, iskreno, vidio sam i ljepših i boljih gradova. nostalgičari i zavičajci izvinite, ali ne treba čovjek biti genije pa da skonta neke stvari.  Prnjavor je Las Vegas za Brod, Derventa izgleda življe i ima više ljudi. Kud ćeš dalje...
Nisam negativan ni sjeban,
naprotiv, "imam svoj mali svet i oko njega kineski zid"
Postoji kao što rekoh, nekolicina ljudi koje poštujem u ovom gradu, oni su jedino svjetlo ovog grada.
Sačuvana

jovicic
Gost
« Odgovor #8 poslato: 01 08 2007 09:50 »

Jarane ja sam sve učinio a i dalje činim da se situacija promjeni.
Osnovao sam SNSD sa grupom samoubica još 1998. i vjeruj mi da nisam nagrađen od "lokalne opštinske administracije" za taj čin.
A nism glasao za SDS,a neko je morao glasati jer su i dalje na vlasti i jebu nas ko male majmune.
Odlazeća administracija je najgora.Oni su već bezecovali i tepihe i kancelarija jer znaju da su za manje od godinu dana na ulici.
Al da se ne uvlačim u svakodnevnicu malog grada....i traženja krivaca....

Moj post se odnosio na problem traženja doma.Mnogi ljudi odu na kraj svijeta u potrazi za boljim životom a izgube sebe.
Bude mi žao kad moji frendovi iz bijelog svijeta kažu (a svi kažu) da bi se sutra vratili da mogu živjeti od onog što zarade u Brodu.
Ostaje dakle pitanje novca.A to je jedno od onih o kojima ne vrijedi raspravljati.
Da nam danas neko oduzme sve što imamo i podjeli svima po milion eura,na kraju dana bi svi imali različit iznos u džepu.

Nemam namjeru da branim Brod,ali ja vam kažem da nije tako loš kao što vam se čini.
U Zg i Bg većina ljudi radi za iste novce kao i u Brodu.
Moja prijateljica sa fax-a radi kao advokat u kancelariji (drugog advokata) i kaže mi da joj je plata 500 eura.A na kraju se ispostavi da je 350 jer je tih 500 zajedno sa doprinosima.Od preostalih 350 plati stan 150 i ostane joj 200.
Po mojim saznanjima u Brodu se može naći plata od 200 eura.
Evo ja sam tražio radnika za kablovsku i konkurs je još otvoren.Nije baš da su navalili ko ludi.

ako je grad tamo gdje mi je kuća ili e jebi ga onda. onda ovo nije ništa nego gomila kuća za koje su ljudi vezani. Ko god nije živio u ovom gradu, kad ga vidi prvi put, izgleda mu ko san. Još ako pamti ovaj grad kakav je bio prije rata, a sad je steko neke pare u švedskoj itd., pa dođe ovdje gdje mu je sve jeftinije, pa kad se sjeti da je na onom ćošku prvi put prco, na onom ćošku se prvi put napio...joooooj milineee!
A ovo mi baš nije jasno!Pogotovo prva rečenica???
Bojim se da neko na pomisli da sam se "kao nešto izdigao" i da ne vidim problema svakodnevnice prosječnog brođanina.
Vjerujte da ih vidim.
A da sam čuo da Dervenćani i Prnjavorčani hvale Brod a pljuju svoje selo-e čuo sam.
Potrebno je učiniti samo par malih koraka i Brod će zaploviti punim jedrima.
1.Pokretanje rnaf (po meni već gotova stvar,mada će biti problemčić)
2.Promjena gradske vlasti (po meni već gotova stvar,samo je pitanje koliko brzo će doći oktobar 2008.)

E da,ma koliko da smaram vas sa ovom pričom,vjerujte mi da smaram i sebe.
Uvijek mi na kraju posta padne na pamet pitanje "koji kurac se ja zamaram oko ovoga?"
Al neću da ga brišem,nek stoji.

Sačuvana
Unbeliever
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 01 08 2007 10:42 »

toliko si toga iznio da sam u rebusu da li da repliciram ili da prestanem kucati Grin

ne volim SDS, ali i nekako generalno ne vjerujem političarima, mislim da su njihovi lični interesi ispred svega, oduvijek. U redu treba izabrati od dva zla ono manje, i fakat je da političar krade, ali nek da nešto i narodu. Zajebano je kad nema dovoljno za njihov apetit, onda nema ni nama ništa.
Ovo nije neka sentimentalna priča pa da pričam kako ne volim političare zato što je to moderno govoriti, nisam član nijedne partije, niti mislim da je to nešto bitno što nisam. Ali nisam ni dijete, pa da ne znam da je politika naša realnost, jedini način da nešto promijenimo ili to bar pokušamo.
Vremena i podneblje su takvi da kad god se nekome usprotiviš, onda on kaže a ha! on radi za njih! Kao da niko nije sposoban govoriti u svoje ime van stranačkih krugova.
Čudi me zašto se ne prijavljuju na konkurs za posao, možda te se boje Wink Grin
Moram priznati da mi zvuči zanimljivo, pošto sam nezaposlen, ali ne znam kakav si šef.  Wink
+ imam još jedan ispit do diplome, a čini  mi se da je vaše radno vrijeme "klizno"

Što se tiče Dervente i Pranjavora, kontam te ljude što tako govore, to je efekat nove sredine, promjene, kao nama kod njih.
+ što Prnjavor nema rijeku, a Derventa puna uzbrdica i nizbrdica. (dvije prednosti Broda)

To što si napisao pod 1. i 2. zvuči fantastično, u nekim dijelovima dana, ponekad previše fantastično Grin

I ja isto imam problem sa "samosmaranjem" zato mi je nick džabaleban

Sačuvana

jovicic
Gost
« Odgovor #10 poslato: 01 08 2007 12:45 »

A na kraju svega>Marfijev zakon!

http://en.wikipedia.org/wiki/Murphy's_law

"Anything That Can Possibly Go Wrong, Does" Pa prema tome>Dragane suti,skrati jezik,mogu te cuti! Lips Sealed
Sačuvana
Unbeliever
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 01 08 2007 13:18 »

Ok. Obrisaću prethodni post, ono što sam pričao o politici i SDS-u. Sram me bilo! Lips Sealed

Grin
Sačuvana

pjesnik
Laprdan
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 01 08 2007 13:29 »

nema šta, ako ništa drugo bar svaki put kada bih nešto napisao na forumu shvatim zašto pišem ( eseje, priče i sl. ) toliko je toga za reći i spolemisati sa dragim sagovornicima - ali kao ne možeš, nekada stići napisati, a kada počneš uživo razgovor shvatiš da svak više voli pričati negoli slušati - i otjelotvori se u tim trenucimas pred nama ono - sto ljudi sto ćudi - vidiš da ne vrijedi i da je pametnije uraditi nešto pametnije - ali eto jedna velika nesreća čovjeka jeste u tome da ne može sam, nismo konstituisani za samoću a opet svi putevi vode u samoću - a i pustinja se i oglašava upravo preko braće ljudi - šizoidno ali istinito - au tome valjda i leži kvaka - s onu stranu šizodnih pojava relativnog svijeta... iliti - s onu stranu tri tačkice...

( e sad moj najbolji bivši prijatelj splavar može pomislit ovaj je lud s dugim postovima - ali neće reći jer ima još malo ljubavi prema ratnom drugu... itd... pozdrav!!! )

svako misli da je trava drugdje zelenija - to je opšti princip, koji valjda samo govori koliko je čovjek u biti nezadovoljan u ovom svijet - obišao sam 10-ine gradova proteklih 5 godina, i upoznao pobliže 10-ine ljudi, a podalje mnogo više, i svi uglavnom kažu kako bi negdje drugdje samo da nisu na mjestu gdje jesu, ili u mjestu gdje jesu...
a ovih dana sam baš dobio knjigu na poklon od svog dobrog frenda koji je obišao bukvalno i doslovno čitav planet i koji na jednom mjestu piše baš o tome...

ja lično ne volim provincije samo zbog nedostatka privatnosti - primjetim da kada god dođem u brod dosta vremena trošim na mlaćenje prazne slame jer poznam mnogo ljudi ( kao svaki stanovnik provicije što poznaje dobro ostatak sugrađana-provicijalaca... da ne dužim... i zbog prevelikog zasićenja jednim-te-istim-iz-dana-u-dan, što velikom gradu ipak nije slučaj...
što se mene tiče to nema baš nikakve veze s novcem i stanjem firmi ili bilo čega drugog

mudri ljudi kažu sve svoje sa sobom nosim... i Brod nije grad jer ima 50 puta manje stanovnika no što bi grad po bilo kojim konvencijama trebao imati... sva slava kome odg.treba tu da bude - 100 žena 200... i te stvari...

ja takođe moram neskromno reći i zvučati da sam sam uradio više da se stvari promjene nego 10-ine drugih zajedno i baš u tim trenucima i poslije jkada sam zalječivao rane koje sam zadobijao u svojim auto-revolucijama sam shvatio koliko je to ćorav i donkihotovski posao i trud - KAKO PREDIVNO REČE Česlav Miloš - SINE MOJ VJERUJ MI NE OSTAJE NIŠTA, SAMO TRUD MUŠKIH GODINA BRAZDA SUDBINE NA DLANU SAMO TRUD NIŠTA VIŠE...

između ostalog jedna posve lična ispovjed za one koji su pomalo s otrovom reagovali na moj prvi napis na ovu temu, kao što je Hellas - prijatelju, u Brodu u S.Školi ti kao prof.radi čovjek koji je brutalno zlostavljo u ratu 10-ine ljudi, a između ostalih i mene kada sam imao samo 16 godina, i ono što sam tada proživio i shvatio o ljudima uopšte dosta mi je bilo da se odreknem cijelog svijeta a ne samo selendre poput te gdje vi traćite svoje predivne mladosti i godine... razumiješ prirodno kada dođem tu da počnem razmišljati da ga ustrelim kao divlju svinju, a to su već zeznute stvari i teške za skontati, a zašto trošiti vrijeme na morone... to je 1 između 800000 inih razloga... nemoj biti otrovan... samo sebi škodiš...
Sačuvana

...a znao je da ne vrijedi vikati, jer niko od njih njega spasti neće!!!
sikedestroya
Global Moderator
Gonič Bajtova
Van mreže Van mreže

kad bi bio ranit krvi bi ti dala

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #13 poslato: 02 08 2007 08:54 »

a, i meni se čini da stvari neće biti ništa bolje kad proradi rafinerija, ili kad bilo šta drugo proradi... novac može biti samo ukrasna vrpca na užasu... to ti je odgovor na ono da su ljudi prije rata bili bolji, moralniji, itd. - nisu, samo je bilo više novaca, pa su mnoge stvari bile nevažnije.

kad proradi rafinerija, rokani će biti samopouzdaniji, i biće im teže 'stati u kraj'...

mene lično ne zanima ni kino, ni pozorište, ni koncerti - jednostavno odrast'o sam bez toga i nemam navike, ali mi se u bbrodu ne sviđa ozračje ( ta hrvatska riječ mi je prikladnija od 'atmosfera' ), nekako je, da prostite, sjebano do jaja, i čini mi se da nikako da se odmakne od opanka...
Sačuvana

Unbeliever
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 02 08 2007 10:37 »

hmm, nema tu opanka. To je urbano seljaštvo koje je tu već 15 godina. Ko zna koja već turbo folk generacija je stasala i zamijenila prethodnu u disku. Oni ne znaju za drugačije, oni misle da ne postoji drugačije, oni u stvari i ne razmišljaju o tome.
A što se tiče nekih običaja i tradicije nema ni toga, nećeš naći ni opanke ni narodne nošnje, već pijačarske dolce&gabane itd. Tek ponegdje, na nekim proslavama možda se desi da neko obuče neku narodnu nošnju, vrlo rijetko. Nema ni KUD-a jer je sramota seljaku biti seljak (dobro i lokalna vlast se ubi zalažući za tako nešto). Juče je došao u grad, a kao smeta mu šargija.
Nema identiteta, bezlična masa. Hvale se nekom istorijom i prošlošću, a niko da bi nešto uzeo i pročitao. U gradsku biblioteku sam se prošle godine učlanio u 11. mjesecu, bio sam broj 121 (tu su i srednjoškolci sa svojim silnim lektirama)

Postoji još jedan problem koji je dio svih nas na forumu. Svi nešto seremo, a niko prstom da mrdne. Da, postavlja se pitanje čemu i za koga, kad smo već prežalili i kina i pozorišta i koncerte i raštrkali se kud koji. Za novu TF generaciju? Pa  baš i ne.
Ovaj forum je jedino kulturno udruženje, tačnije jedina oaza gdje svakodnevno varam sebe da vrijedi pričati.

Svi se manje-više poznajemo, a različiti smo i osjetljivi jedni na druge. Niko ne pravi ustupka ni pedlja, a "rokani" čim otvore "tarli" rakije, odma se slože.

Sava tiho teče...
« Poslednja izmena: 02 08 2007 12:53 dzabaleban » Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 ... 7
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!