Keleno M.
Laprdan

Van mreže
Pol: 
Cisti meteoropata...
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.5.9
|
 |
« Odgovor #255 poslato: 03 05 2010 11:18 » |
|
Zima ti je obuci košulju. Kako koju? Pa znaš koju. Onu što kažeš da miriše na mene. I ne voliš da te tako gledam. A, dobro. Možemo ugasiti svetlo. Možda uspeš sakriti ljubav. I ne znaš šta ti je. Nikad ti se ranije to nije desilo. A dobro. Šta ćeš. Svakome je jednom prvi put. Baš volim ovo piće, zato što je jako i ne popije se brzo. Šta će misliti o tebi? E, to stvarno ne znam. Mogu misliti da si... preljubnica, nevernica, ljubavnica. Dobro, nemoj se ljutiti odmah. Šta? Nisi ljubavnica? Dobro. Nisi. Jel` me voliš? Teške reči. Dobro, možda me i voliš. Šta? U osam ti je ispit. Dobro, naviću sat, samo je star i moramo se moliti drugarici koja je bezgrešno začela da zvoni. Hmmmm, valjda će. Usne su ti ispucale. Za one od vetra krema pomaže, ali, za one od ljubavi boga mi... Strašno te volim. Ništa se ne smej. Ne smej se kad kažem! Vrlo te strasno volim i... prvo ću ti skinuti naočare. Pa ću ti onda... skinuti naočare... Pa onda... Pa, nisam drzak! Vidiš sad! Volim te budalo. Kako volim to tvoje telo Vidi, ovaj zrak svetlosti pada tačno na... Jel' to samo moje? Reci mi, važno mi je to. Nisam pospan, samo sam malo umoran. Dvoje? Koliko dece? Starijeg sina i mladju kćer. A, nekako ćemo se valjda složiti kako ćemo ih zvati. Da ti pričam? A da nešto drugo malo radimo? Ja stalno pričam. O mojim ljubavima? Svašta. Ništa specijalno. Kao i kod drugih. Bilo ih je... I nekako mislim da sam ih sve lagao. A tebe ne, naravno. Ti si nešto drugo. Baš si lepa tako. Koliko me voliš? Pokaži. Dobro, onda i ja tebe volim. E... tako Sat je zvonio. Ona nije otišla na ispit, a u belo slepilo jutra smo po svim automobilima u ulici ispisali svoja imena Kako će vlasnici biti ljuti! A obećao sam... da nikome ništa ne smem reći, i dogovorili smo se da je nazovem. Htela bi da izadjemo negde. Ne znam, nešto se mislim... Možda ću je stvarno nazvati ako bude kiša ne volim kišu sam hmmmmmmm... hmmmmm... ženskih trikova... zaboravila je rukavicu.
(??)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kengur
Glagoljivac Pripravnik
Van mreže
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.6.3
|
 |
« Odgovor #256 poslato: 13 05 2010 06:41 » |
|
Te noci priroda je slobodnije disala, puna gracioznosti i lakim pokretima grad je ispracala Osvjezavajucim ritmom zraka punm jedrima nadvila se nad ulicama Ja sam sjedio sa stakleno-crvenim ocima, kapi kise odbijale su se od moga pogleda vjetar velicanstvenog izgleda jurio je daleko, izrazom lica pozdravljao sam njegovu snagu ljuta lica bogova zbog Labdakovih* korijena bez sunca gube se u dimu zivota tragedija- refleksija covjeka svugdje pociva samo ne na mojim ulicama zavijen u zelenom dimu uz posljednju rijec na papiru prosirujem vidike prema crtama krvavog neba sloboda ove noci nije mogla uzivati u carima svoje beskrajnosti. . . vezana je bila zbog tantalovih* zlocina spustio sam pogled na pokisle ljiljane. savijene duz umoje ograde nad mojom ulicom noc je bila grijesna, lica grijesnika kroz oblak dima sam promatro iz mojih zjenica novi val kise je nespretno pokleknuo pred nespretnim okolonostima. . .
Zvuk Haronovog broda* probudio me uz novo radjanje sunca, ljiljana i nasmijesenog jutra teski podocnjaci ispod mojih obrva, zrcalni pogled i koktel razocarenja moja ulica uz novu zoru sa novom naredbom lazno se smijesila nova kompozicija plavoga neba zalutalim koracima bijezala je od grijehova a meni ispred kuce sjedi kerber*, uplasen bijes u zrcalu skrivam jer ono sto sanjam ne snivam iako zivim u zivotu ne uzivam kao ptica prvi put van gnjezda, krila mi dodju ko robijasu sloboda. . .
Dosta sam bio sentimentalan vjerujuci u vjecnu tugu koja prozdire puteve radosti dosta sam se smijo na gluposti u trenustku kad sam trebo suzu pustiti teska noc i crno jutro vodile su me tajnovitim stazama od pakla pa do raja -upoznaj samog sebe- sjecam se na tom putovanju pisalo je na jednim vratima otvorio sam pandorinu kutiju kao Epimetej* i izvukao djelic svoje srece zahvaljujem se kraljevstvu bogova sirim ruke prema novi putevima postao sam covjek koji nocu sretno gleda prema nebu pozdravljajuci zvijezde a jutrom se budi nasmijesen uz pogled na ozivljele ljiljanje tik tamo do ograde. . .
*Tantal- odavao bozije tajne kaznjen odlaskom u had. . . *haron- brodom prevozio duse pokojnika u podzemnom svijetu *kreber- pas sa tri glave cuvar podzemlja *epimetej- svjestan opasnosti u grc. mitologiji otvorio pandorinu kutiju
Nije poezije, to sam ja nesto piso. . . . a vidim da nema teme takve na forumu pa sam stavio ovdje. .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Keleno M.
Laprdan

Van mreže
Pol: 
Cisti meteoropata...
 Windows XP
Browser:
 Opera 9.80
|
 |
« Odgovor #257 poslato: 25 05 2010 06:53 » |
|
SLOVO O ČOVJEKU
Prvo
Satvoren u tijelu zatvoren u koži Sanjaš da se nebo vrati i umnoži
Zatvoren u mozak zarobljen u srce U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce
Zarobljen u meso zdrobljen u te kosti Prostor taj do neba
Kako da premosti?
Drugo
Zatvoren u rebra zarobljen od srebra I kad si viskan bjelji ni od sebra
Satvoren u tijelu zatvoren u koži Sanjaš da se nebo sa tom zemljom složi
Otrgnut od neba žudiš hljeba vina Al u domu tvome
Kad će domovina?
Treće
Zatvoren u meso zarobljen u kosti Pa će tvoje kosti tvoje meso bosti
Otrgnut od neba želiš hljeba vina Kamena i dima samo ima svima
Od te ruke dvije tvoja jedna nije Jedna drugu ko da
Hoće da pobije?
Četvrto
Zatvoren u mozak zarobljen u srce U toj tamnoj jami vječno zoveš sunce
Sanjaš da se nebo približi i vrati Tijelo se kroz vlati u pijanstvu klati
U žilište slišćen zatvoren u krvi U tom kolu bola
Potonji il’ Prvi?
Peto
U tom kolu bola ni potonj ni prvi Igrište si strvi i ročište crvi
Zaplijenjen od tijela greb za sebe djela Kad će tijelo samo da
Postane djelo?
Mak Dizdar
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Keleno M.
Laprdan

Van mreže
Pol: 
Cisti meteoropata...
 Windows XP
Browser:
 Chrome 5.0.375.99
|
 |
« Odgovor #258 poslato: 12 07 2010 08:44 » |
|
Zar te ne uplaši pomisao: s kim se vucara tvoja svest kad zaspiš? S kim se izležava tvoj san, kad si budan? Gde je sve ono što ne znaš da si bio? I gde je sve što si sad, a ne znaš da to si to? Nemoj se bojati života. Neka te plaši to što nemaš potrebu da se setiš koliko puta si bio mrtav. Ni smrti nemoj da se bojiš. Neka te plaši to što ćeš opet zaboraviti da si živeo.
Mika Antic Svetozarevo, kod Ace Majmuna, 1980.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kiza
Global Moderator
Monitor Monitora

Van mreže
Pol: 
Jedan jedini....
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.6.6
|
 |
« Odgovor #259 poslato: 14 07 2010 00:10 » |
|
Nikada ne kažeš reč koju bi trebalo. Da te ne bih ocenio, izmičeš mi na hiljadu strana. Da te ne bih pomešao s mnogima, stojiš odvojeno. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne ideš putem kojim bi trebalo.
Tvoj prohtev veći je od prohteva drugih, zato ćutiš. Pritvornom ravnodušnošću ne haješ za moje darove. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne uzimaš što bi trebalo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kiza
Global Moderator
Monitor Monitora

Van mreže
Pol: 
Jedan jedini....
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.6.6
|
 |
« Odgovor #260 poslato: 14 07 2010 00:11 » |
|
Kosovo Polje - Vasko Popa
Polje kao svako Dlan i po zelenila
Mlad mesec kosi Pšenicu selicu Dva ukrštena sunčeva zraka Slažu je u krstine
Kos naglas čita Tajna slova rasuta po polju
Božuri stasali do neba Služe četiri crna vetra Sjedinjenom krvlju bojovnika.
Polje kao nijedno Nad njim nebo Pod njim nebo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
toydog
|
 |
« Odgovor #261 poslato: 28 07 2010 02:10 » |
|
Rabindranath Tagore --------------------
42. ---
O ludove prekrasno pijani, Ako nogom budes razvaljivao svoja vrata, i pred svijetom budalu izigravao; Ako za jednu noc budes novcanik ispraznio; Ako za razboritost ne budes davao ni pisljiva boba; Ako se budes klatarao cudnovatim putima i igrao se beskorisnim stvarima; Ako te nimalo ne bude briga ze red i poredak; Ako razapinjuci jedra unatoc oluji krmilo slomis, Onda cu za tobom poci, druze, nakresati se i otici bestraga.
Procerdah dane i noci u drustvu trijeznih i mudrih susjeda. Od prevelike sam pameti posijedio, a od preduga mi se bdijenja pogled pomutio. Jer ja sam godinama kupio i gomilao rbine i krhotine stvari; Zdrobi ih i zaplesi na njima, i razapni ih u vjetar. Jer ja znadem da je najveca mudrost opiti se i otici bestraga. Daj da sve zakucaste nedoumice nestanu, daj da beznadno zabrazdim.
Daj da divlja lakoumnost provali i otrgne me s mojih sidara. Svijet je prepun uglednika i radisa, korisnih i pametnih. Ima ih koji s lakocom stizu prvi; a ima ih koji pristojno dodju za njima. Sretno njima i berecitno bilo, a meni daj da budem lud i beskoristan. Jer ja znadem da je konac svih poslova opiti se i poci bestraga.
Kunem se da se iz ovih stopa odricem svih zahtjeva za castima pristojnih ljudi. Ostavljam se ponosa ucenosti i suda sto je pravo a sto krivo. Razlupat cu posudu uspomena i rasprsiti i poslednju kaplju suza. Okupat cu se u pjeni rujnoga vinca i smijehom se razvedriti. Rastrgat cu ovog puta nasitno svaki znak ugladjenosti i stalozenosti. Svetim cu se zavjetom zavjetovati da cu biti nistarija, da cu se nakresati i otici bestraga.
-----------------
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kiza
Global Moderator
Monitor Monitora

Van mreže
Pol: 
Jedan jedini....
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.6.8
|
 |
« Odgovor #262 poslato: 28 07 2010 02:58 » |
|
Strepnja - Desanka Maksimovic
Ne, nemoj mi prici! Hocu izdaleka da volim i zelim oka tvoja dva. Jer sreca je lepa samo dok se ceka, dok od sebe samo nagovestaj da.
Ne, nemoj mi prici! Ima vise drazi ova slatka strepnja, cekanje i stra'. Sve je mnogo lepse donde dok se trazi, o cemu se samo tek po slutnji zna.
Ne, nemoj mi prici! Nasto to, i cemu? Izdaleka samo sve k'o zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek' mi ne pridju oka tvoja dva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
toydog
|
 |
« Odgovor #263 poslato: 28 07 2010 04:08 » |
|
Strepnja - Desanka Maksimovic
Ne, nemoj mi prici! Hocu izdaleka da volim i zelim oka tvoja dva. Jer sreca je lepa samo dok se ceka, dok od sebe samo nagovestaj da.
Ne, nemoj mi prici! Ima vise drazi ova slatka strepnja, cekanje i stra'. Sve je mnogo lepse donde dok se trazi, o cemu se samo tek po slutnji zna.
Ne, nemoj mi prici! Nasto to, i cemu? Izdaleka samo sve k'o zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek' mi ne pridju oka tvoja dva.
eeeee....ja!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|