kiza
Global Moderator
Monitor Monitora

Van mreže
Pol: 
Jedan jedini....
 Windows XP
Browser:
 Opera 9.63
|
 |
« poslato: 26 12 2009 04:26 » |
|
Malo nesto kontam,pa da bacim na papir....Sta vi mislite o tome sto Novu godinu proslavljamo po gregorijanskom kalendaru, a sve pravoslavne obicaje po julijanskom kalendaru? Nijedan kalendar nije tacan, ali evo....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
langer
Počinje Da Tuši

Van mreže
Pol: 
^starka moja
 Windows Vista
Browser:
 Opera 10.00
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 26 12 2009 04:43 » |
|
malo nam ne jedna nova godina, moramo mi imati dvije cisto jos jedan "razlog" da se ljudi napiju, zabave, nesto proslave...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzabaleban
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član

Van mreže
Pol: 
Čovek modernih shvatanja...
 Windows XP
Browser:
 Opera 9.80
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 26 12 2009 04:47 » |
|
Malo nesto kontam,pa da bacim na papir....Sta vi mislite o tome sto Novu godinu proslavljamo po gregorijanskom kalendaru, a sve pravoslavne obicaje po julijanskom kalendaru? Nijedan kalendar nije tacan, ali evo....
Pa zar pravoslavna godina nije 14.1. po julijanskom kalendaru? To što u Srbiji većinom pišu latinicom i slave "međunarodnu" NG to je sve proizvod svetske zavere protivu Srba! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
riica
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 26 12 2009 05:17 » |
|
Pa zar pravoslavna godina nije 14.1. po julijanskom kalendaru?
Ne, nova godina po julijanskom kalendaru pocinje 1.1. (malo je besmisleno da nova godina pocinje 14-og).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
最好是一个安静,让别人以为你是傻比发言,并消除任何疑问.
|
|
|
|
Rope
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 26 12 2009 05:23 » |
|
Pa zar pravoslavna godina nije 14.1. po julijanskom kalendaru?
Ne, nova godina po julijanskom kalendaru pocinje 1.1. (malo je besmisleno da nova godina pocinje 14-og). Jeste, ali je taj 1.1. po julijanskom kalendaru 14 dana kasnije od onog 1.1. sto je po gregorijanskom...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
riica
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 26 12 2009 05:28 » |
|
Koliko ja vidim o tome nije ni bilo price, nego kog datuma po julijanskom kalendaru je nova godina, a to je 1.1.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
最好是一个安静,让别人以为你是傻比发言,并消除任何疑问.
|
|
|
kiza
Global Moderator
Monitor Monitora

Van mreže
Pol: 
Jedan jedini....
 Windows XP
Browser:
 Opera 9.63
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 26 12 2009 05:55 » |
|
riica je u pravu a dzabaleban je u krivu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzabaleban
Global Moderator
Vrlo Neobičan Član

Van mreže
Pol: 
Čovek modernih shvatanja...
 Windows XP
Browser:
 Opera 9.80
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 26 12 2009 07:09 » |
|
Tačno. I julijanski i gregorijanski kalendar imaju i 1.1. i 14.1.
Kad je 1. maj po julijanskom kalendaru?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Morpheus
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 26 12 2009 07:36 » |
|
uh... preveliko mi je to naprezanje za mozak, bacio si me u brige sada kiza.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
selena
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 26 12 2009 07:58 » |
|
Kalendar počinje 1.1 i završava 31.12 i idemo od početka. To je nešto što je univerzalno prihvaćeno. Muslimani nemaju ni julijanski ni gregorijanski kalendar pa proslavljaju NG 1.1.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kiza
Global Moderator
Monitor Monitora

Van mreže
Pol: 
Jedan jedini....
 Windows XP
Browser:
 Opera 9.63
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 26 12 2009 10:29 » |
|
jesi li bas sigurna selena:
Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar po kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.
Riječ je o je lunarnom (mjesečevom) kalendaru. On se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena (transformacija od mjeseca mlađaka na nebu do punog mjeseca i potom opet do mlađaka) označava protok jednog mjeseca po kalendaru. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan po gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba. Na taj je način, također, izbjegnuto eventualno poklapanje islamskih i poganskih svetkovina na isti dan.
Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhammeda a.s. i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine n.e. uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici. Od Hidžre do danas (2009.) navršilo se 1430 hidžretskih godina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Pirat
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 26 12 2009 13:29 » |
|
1.1. je međunarodna nova godina,a i kinezi i muslimani imaju svoju,pa što ne bi i srbi...kol'ko nas ima,jebote kol'ko nas ima....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
selena
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 27 12 2009 08:08 » |
|
može bit da griješim iako ne znam kako kod muslimana počinje kalendar, od kog datuma, računaju kako ti kažeš ali svi kažu da je bila 20.12. Kažem i ja da je srpska 14.1. i slavim je, ali za mene godina je počela 1.1.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Snježa...
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 28 12 2009 01:59 » |
|
Pa zar pravoslavna godina nije 14.1. po julijanskom kalendaru? To što u Srbiji većinom pišu latinicom i slave "međunarodnu" NG to je sve proizvod svetske zavere protivu Srba!  Živeo govornik!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kad bi žene vladale svijetom, ukinule bi sva oružja; osim jezika.
|
|
|
|
|
|
|
|