"sedam članova (dva Bošnjaka, dva Hrvata,
dva Srba, te jednog iz reda ostalih) koji se rotiraju na poziciji predsjednika"
Ne kaže se Srb, nego Srbin.
Kad pomislim na raspodjelu dužnosti prema nacionalnom ključu, a ne prema sposobnosti, bljuje mi se. Npr u Opštinu kod nas se mora zaposliti neki bošnjak ili hrvat samo zato što su druge nacionalnosti, bez obzira koliko su sposobni ili kvarni kao ljudi. Isto tako u Odžaku ili Federaciji, srbin može dobiti posao samo zato što je srbin. Užas.
Mislim da je poenta "RS da ili ne?".
Lično bi volio da RS ne mora postojati, da ne moraju postojati nacije, da su svi ljudi dobri i da vlada bratstvo i jedinstvo. Da djeca i mladi odrastaju na temeljima humanosti, solidarnosti i ljudskih prava, "da slušaju ploče i sviraju rok" neopterećeni primitivizmom starijih generacija...
Ali balkanska marva u sastavu tri konstitutivna naroda ( kreteni, budale i seljaci) ne znaju gledati jedni druge bez prizme vjere i nacije, gdje u stvari najveći vjernici (endemske vrste) prave najmanji problem oko vjere i nacije.
Mi smo svi isti narod. Gledajući po mentalitetu. Svi spremni "za malo radit i zajebat državu", "za slavlje, pivo i roštilj".
Ipak mislim, da bi ukidanje RS dovelo do velikog nezadovoljstva i sukoba. Da uvijek postoje negativci iz sve tri nacije koji će na jeftinu foru naložiti svoje ovce da ulete u tuđu njivu.
Ne znam šta budućnost nosi. Ekonomija je temelj svega. RS ne mora biti trajna kategorija, kao ni BiH, kao ni bilo koja država koja danas postoji. Istorija to pokazuje.
Istorija ne prestaje sa jednom generacijom.
Nisam ispunio anketu.
Platiću piće, ako može umjesto toga